Pravý med

Kontrola kvality medu v domácich podmienkach

Med spadá do zvláštnej, samostatnej kategórie potravín, a to aj preto, že sa jedná o jeden z mála produktov, ktoré nedokážeme vyrobiť synteticky. Potrebujeme naň včely a ďalší opeľovací hmyz, no priamo nezastupiteľnú úlohu nielen pri produkcii medu má včela medonosná.

Med je natoľko dôležitou a najmä drahou surovinou, že sa netreba čudovať, keď vám povieme, že sa nájdu mnohí takí, ktorí ho „pančujú“ rozličnými sirupmi. Čo teda inými slovami znamená, že sa pančovaním snažia umelo navýšiť jeho množstvo. Med patrí k desiatke najviac falšovaných potravín a k jeho znehodnocovaniu nemusí dochádzať zámerne, ale iba nevhodne zvolenými technologickými postupmi.

Úplne sa vyhnite prifarbovanému medu, ktorý obsahuje či už prírodné alebo syntetické arómy. Med by mal obsahovať iba med. Prirodzenou súčasťou medu je určitý obsah vody v mede, ktorý by mal byť pod limitnou hodnotou. Každopádne prítomnosť niektorých cudzích látok môžete zistiť aj tak, že do pohára vody kvapnete jódovú tinktúru a potom pridáte lyžičku medu. Ak med modrá, potom ho radšej vylejte.

Vody do 20 percent

Štandardne a prirodzene by mal med obsahovať približne 14 až 18 percent vody. V takom množstve je jeho trvanlivosť v zásade nekonečná. Med sa pri bežnej izovej teplote skrátka nekazí, neplesnivie ani ináč nedegraduje.

Pri 20 percentách vody už je síce trvanlivosť obmedzená, ale toto číslo je stále v norme. Rozhodne to neznamená, že by sa producent medu snažil vodu primiešavať. Pri vyššom podieli vody už by ste však mali byť podozrievaví.

Refraktometer na med určí veľmi presne obsah vody v mede

Presný podiel vody v mede zistíte jednoducho, a to pomocou refraktometra. Refraktometer na med je optické zariadenie, vďaka ktorému dokážete určiť okrem obsahu vody v mede aj jeho hustotu či obsah cukrovej zložky.

Stačí na určené miesto na refraktometri kvapnúť zopár kvapiek medu a odčítať hodnotu na príslušnej stupnici. Výsledok potom porovnáte s normami a jednoducho sa tak môžete dozvedieť, či vás producent medu klamal alebo je poctivý.

V ideálnom prípade je samozrejme najlepšie zohnať si med z overeného zdroja. Teda od miestneho včelára (ak teda nie ste producentom medu vy sami). Pri nákupe medu z obchodu pozorne čítajte etiketu.

Poctivý výrobca na nej bude vždy uvádzať presný pôvod medu. Všeobecne platí, že čím ďalej je med produkovaný, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa u vás alebo niekoho z vašej rodiny prejaví alergická reakcia na niektoré „exotické“ pele.

Ďalšie možnosti pre určenie nekvalitného medu

Okrem refraktometra môžete pre určenie nekvalitného medu využiť aj iné metódy, no tie už zväčša nebudú také presné. K tým menej spoľahlivým patrí skúmanie medu obyčajným pohľadom. Áno, starí včelári síce túto metódu využívali pomerne často, lenže narozdiel od nás to mali tzv. „v oku“.

Ani vám však nič nebráni v tom, aby ste sa v tomto postupe zdokonalovali. Týmto spôsobom môžete napríklad identifikovať cukornatenie medu. Ten však pre niekoho prekvapivo není závadou, ale skôr znamením dobrej kvality medu.

Ďalšou možnosťou je skúsiť do medu namočiť knôt, ktorý po vytiahnutí zapálite. Príliš mnoho vody by znamenalo, že zapáliť nepôjde. Podobný test zahŕňa vodu s octom. Ak pridáte med, celú zmes rozhrkáte a na povrchu sa vytvorí pena, je to znamenie, že je kvalita medu zlá.

Ďalším spôsobom ako otestovať vaše tekuté zlato je použiť savý papier. Skúste teda otestovať med pomocou savého papiera – ak sa doň vzorka medu vsaje, znamená to opäť, že obsahuje príliš veľa vody.

Okrem toho môžete med skúsiť aj ovoňať. Ak z neho ucítite vôňu kvetov či prosto typickú vôňu medu, potom ste pravdepodobne narazili na poctivého producenta. Ale ruky preč od medu, ktorý zapácha niečím syntetickým!

Ďalšie metódy testovania kvality medu môžete nájsť na blogu internetového obchodu kupteraz.sk.

BANASK